keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Tänään haluan julkaista vuosi sitten kirjoittamani tekstin, joka on edelleen yksi parhaimmista koskaan kirjoittamistani kannanotoista. Teemana on nykynaiseen kohdistuvat paineet.
_____________________________________________________

Nykyajan naisen pitää opiskella, mielellään korkeakoulututkinto, jolla saa töitä ja jolla pääsee ansaitsemaan, mielellään paljon, koska rahalla saa ja hevosella pääsee. Opiskelujen aikana ei voi lisääntyä, koska muuten opinnot kärsivät. Lapset on kuitenkin tehtävä nuorena, jos aikoo saada lapsia. Opintojen jälkeenkään ei heti kannata lisääntyä, koska on päästävä tienaamaan, jotta kaikki se, mitä on opiskeltu, ei unohdu heti. Lisäksi jos menee tekemään väärässä vaiheessa lapsia, ei välttämättä saa ikinä oman alan töitä. Ei vaan saa. Se on sanonta. Kukaan ei ole kokeillut, onko se totta, koska kukaan ei uskalla.
Kun sinne töihin on päässyt, siellä kannattaa olla ihan hyvän aikaa, vaikka viimeistään vuoden päästä valmistumisesta kaikki alkavatkin tuijottaa uuden työntekijän vatsanseutua, että eikö se jo pyöristy. Siihen on oltava joku luonnollinen syy! Joko niillä menee huonosti tai sitten ne eivät vain pysty saamaan lapsia. Kamalan surullista. Ei voi kysyä. Liian henkilökohtaista. Parempi kuiskutella selän takana.
Biologinen kello kuitenkin tikittää, ja tikitys kuuluu joka paikkaan. Kyllä kannattaisi jo alkaa tehdä niitä lapsia, jos ylipäätään aikoo tehdä. Se ja se ja se ei tehnyt ajoissa ja - ylläri - lapsettomaksi jäi!
Jos kuitenkin sattuu tekemään sen lapsen, työkaverit voivat virnuilla voitonriemuisesti, että hahhah, nyt tuo on poissa pelistä sen muutaman vuoden. Eipähän pääse täällä pätemään! Siinäpä valvot korvatulehdukset ja olet pallo jalassa sen seuraavat 18 vuotta. Eikä riitä! Semmosta se on. Voi voi. Ollaan itsekin kärsitty. Nyt nautitaan vapaudesta. On se mahtavaa. Lapset muuten asuvat kaikki ulkomailla. Jännä. Miksiköhän.
Töihin et voi palata heti äitiysloman jälkeen, koska jos palaat, olet huono äiti. Myöskään kotiin et voi jäädä liian pitkäksi aikaa, koska olet huono työntekijä. Jos et imetä neuvolan sanelemaa, uusien tutkimusten mukaista suositusaikaa täyteen, olet huono äiti. Jos imetät liian kauan, olet vielä huonompi - yrittäisit nyt vähän löysätä sitä napanuoraa! Muista tehdä kaikki ruuat vauvalle itse, mielellään luomuna, koska kaupan ruuat ovat paskaa. Hedelmäsoseita ei kuitenkaan jaksa hullukaan keittää itse; niitä saat antaa mutta muista silti tuntea päivittäin huonoutta siitä mitä teet ja jätät tekemättä. Opeta lapsi sormiruokailemaan itse, niin ei tarvitse kärsiä siitä syöttämisrumbasta. Varo kuitenkin, ettei se tukehdu! Eihän sillä ole vielä yhtään hammastakaan! Käytä kestovaippoja, mutta älä vielä maitokakkavaiheessa. Se on ihan hullun hommaa pestä sitä pyykkiä! Muista nukuttaa vauva ulkona joka päivä monta kertaa, koska Arvo Ylppö.
Muista urheilla itsekin, mutta älä aloita liian pian synnytyksen jälkeen. Raskauskilot täytyy karistaa heti mutta perhana jos alat pudottaa niitä heti, tulee sanomista. Vauva kärsii, ihan selvästi, etkö huomaa? Läskit ovat huonoja ihmisiä; laihuus ja menestyminen ovat synonyymeja. Jos kuitenkin laihdut liikaa, kaverit muuttuvat kateellisiksi ja kassatädit lakkaavat tervehtimästä. Neuvolantäti kyllä saattaa huomauttaa heti synnytyksen jälkeen, että painat muuten liikaa. Älä silti kuitenkaan laihduta. Sun täytyy näyttää seuraavat seitsemän vuotta siltä, että perhana synnytit kerran.
Muista hoitaa puoliso. Älä lakkaa antamasta sille huomiota, vaikka väsyttäisi aina. Puolisolla on raskas työ ja raskaat huvit ja jännästi se ei ole enää koskaan muutenkaan kotona. Opettele nalkuttaminen, se auttaa, ainakin silloin kun puoliso käy kotona. Voi olla että se vaihtaa silti nuorempaan ja nätimpään aika pian. Mutta se nuorempi ja nätimpi haluaa myös pian lapsia, mitä puoliso ei tajua, koska siinä vaiheessa se on niin helvetin rakastunut, joten hahhah kaikkea hyvää vaan teille kahdelle!
En ole katkera näistä naiseen kohdistuvista paineista, mutta kun nämä helvetin vuodet ovat ohitse, minä muutan Karibialle nauttimaan sihijuomaa. Otan uuden miehen. Opettelen rakastamaan itseäni uudestaan. Alan joogaamaan tai vähintään harrastamaan tantraa. Vedän joka ilta tajuttomat perseet ja menen nukkumaan meikit naamassa. Koska saan tehdä niin. Koska kukaan ei roiku lahkeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti