perjantai 10. elokuuta 2018


Oppilaat tulivat tänään. Palasin töihin tiistaina. Kesä oli hyvä. En ole kokenut 20 vuoteen näin vähän mielialanvaihteluita kuin tänä vuonna. Ehkä sieluni on nyt henkisesti kotona? Koko onnen ydin on siinä, että me keskustelemme loputtomasti. Ja me vietämme edelleen päiväkausia toistemme iholla. Eihän sitä ääneen kehtaa tunnustaa, mutta puoli vuotta tätä samaa on pian jatkunut. En tiedä, tunnenko sinua yhtään enempää kuin aikaisemmin. Tai tuleeko välillemme yllätyksiä, joista en pidä. Rakkauteemme luotan, mutta siihen en, etteikö minua jossain kohdassa sattuisi. Rikottuja ihmisraunioita on niin vaikea saada ehjäksi. Mutta minä elän, tänäänkin. Ja olen kiitollinen, joka päivä. Kysyin sinulta eilen, onko tämä sellaista oikeaa rakkautta, millaiseksi rakkaus on pohjimmiltaan ajateltu ja tarkoitettu. Sinä vastasit, että kovasti se tuntuu sellaiselta. Minulla läpättää sydämessä edelleen joka päivä, mutta en minä siitä mitään numeroa tee. Itsekseni huokailen maailmankaikkeuden hyvyyttä nytkin parvekkeellani. Illat pimenevät. Minun parvekkeeni on onnellisuuden uloke valtamerilaivassa, jossa olemme turvassa.

Tekemistä on taas paljon, vaikka vähensin työtuntimäärääni. Nyt minulla ei ole enää kuolettavan paljon ylitöitä, vain ainoastaan jonkin verran, siedettävästi. Haluaisin keskittyä välillä elämässäni muihinkin asioihin kuin töihin. Olen tehnyt töitä liian kauan ja liian paljon, eikä kukaan kiitä eikä raha riitä siltikään mihinkään, vaikka niska limassa vääntäisi tästä ikuisuuteen. Sama opetella pärjäämään vähemmällä ja keskittyä taiteisiin. Todellisuudessa millään muulla on aika vähän merkitystä tässä maailmassa.

Ulkona pimenee. Haaveilen isommasta asunnosta. Todellisuudessa haaveilen siitä, että saisin joku päivä muuttaa Kemiin. Tällä viikolla minulta tiedusteltiin eräillä syntymäpäivillä, miten muuttoaikeeni etenevät vai aionko ylipäätään lähteä. Ihmiset täällä pelkäävät, että lähden. Toisaalta ihmiset Kemissä pelkäävät, että sinä lähdet ja muutat tänne. Vastasin ystäväni tiedusteluun, että olen päättänyt, että muutan kyllä. Asia on ajankohtainen tosin vasta 14 vuoden päästä tai hiukkasen aiemmin, mutta sitä ennen en lasteni luota ole lähdössä yhtään mihinkään. Kemi voi olla minun kesäkotini, voin mennä viettämään sinne burn outteja, lepolomia ja taiteellisia retriittejäni, mutta kokonaisesti en pysty lähtemään sinne vielä pitkiin aikoihin. Toisaalta en vaadi häneltäkään, että hän muuttaisi minun kanssani minun mailleni. Hänen kotinsa, elämänsä ja ystävänsä ovat siellä; miksi minä ne häneltä ottaisin pois? Sitä paitsi olen osittain rakastunut tähän itsekseni asumiseen. Haluan tässä kohdassa kuitenkin korostaa, että kaltaiselleni vapaustaistelijalle sinun kanssasi yhdessä oleminen ahdistaa minua ihmeen vähän (normaaleissa olosuhteissa kaipaisin itseäni ja itsekseni olemista huomattavasti enemmän). Ja me toden totta olemme olleet viimeiset kaksi ja puoli kuukautta korkeintaan kymmenen yötä erillämme!

Kemi on kuitenkin vakuuttanut minut siitä, että se voisi olla loppuelämän sijoituspaikkani. Olen rakastunut kaupunkiin ja sen ihmisiin. Olen ihastunut siihen, miten sen asukkaat saavat sen kukkimaan, ja siihen, miten paljon hyvyyttä, ystävällisyyttä ja oikeisiin asioihin keskittymistä senkaltaiseen pikkukaupunkiin mahtuu. Olen määritellyt itseni eriparisukaksi, joka on sijoitettu väärään laatikkoon. Luulen, että oikea laatikkoni voisi olla asteen verran pohjoisempana kuin paikka, jonne synnyin. Olen saanut kuulla paljon ikävää suhtautumista tulevaa kotikaupunkiani kohtaan, mikä on toki jonkin verran aiheuttanut minussa ärtymystä; keittolevy on päällä ja normiolosuhteissa rauhallinen ja lempeä raivokeskukseni kuplii vimmatusti. Tässä kohdassa tulehtuneisuuteni on siinä pisteessä, että jos joku vielä päättää avata sanaisen arkkunsa väärässä kohdassa eli minun läsnäoloni välittömässä läheisyydessä ja sättiä paikkaa, jossa olen saanut alkaa kasvaa taas ehjäksi ja hyväksytyksi, saa olla varma, että vailla minkäänlaista armahdusta poistan hänet perijöitteni piiristä, Fb-listalta ja ystäväkytköksistäni. Tietynlaisissa asioissa ihmisillä ei ole minkäänlaista häpyä. Mutta tyhmyys on tarttuva luonnonoikku. Toivon, että epidemia kiertää minut kaukaa. Olisi tympeää elää loppuelämänsä kunnon idioottina. Vielä pahempaa olisi, jos sitä ei tunnistaisi itsessään.

Olemme kietoutuneet yhteen siinä määrin tämän erään kemiläistyneen blueskitaristin kanssa, joka kuulemma on rankattu myös valtakunnallisessa asiantuntijamediassa maamme kovimpien genrensä harjoittajien joukkoon, että yhteinen tulevaisuus on vääjäämätön, vaikka meillä olisikin kaksi kotia, joiden välillä ravaisimme. Onhan meillä myös jo olemassa olevat lapset, joiden tarpeet ovat ensisijaiset. Eronneen elämä on kyllä ikuisesti selviytymistä; en usko, että uusperhekään korjaa naarmuja täysin. Jonkinlainen elämään pettyminen tässä toki on ollut taustalla. Toisaalta on mahtavaa, että rakkaus voi tavoittaa ihmisen missä iässä vain, ja ikuisesti se tuntuu samalta kuin silloin kuusivuotiaana, kun ihastuin tuttavaperheemme samanikäiseen poikaan. Parasta rakkaus on tietysti silloin, kun ei tarvitse yksin ulvoa kuuta, vaan siinä vierellä on toinen sekopää, joka välillä ymmärtää ja välillä ei ja johon voi testata parhaimmat stand up -vitsinsä. En osaa lopultakaan sanoa, millaiset ihmiset tässä maailmassa sopivat parhaiten toisilleen, mutta kyllä se nähtävästi ihan helkkaristi helpottaa, jos on samanlainen maailmankatsomus, jumalasuhde, suhtautuminen päihteisiin ja rakkaus läheisiin. Myös yhteiset kiinnostuksenkohteet helpottavat: meillä se on musiikki, kulttuuri ja taiteet. Ylipäätänsä minua viehättää miehessä sydämen sivistys, karisma ja hyvyys muita eläviä olentoja kohtaan. Hyvyyttä ei ole koskaan liikaa. Eikä partaa.

Koulumme siivooja, jonka kanssa olen hyvää pataa (vein ensimmäisenä päivänä hänelle ja hänen ystävälleen sekä suklaa- että omenapiirakkaa, koska mikä onkaan sen mukavampaa kuin yllättävä huomioiminen yllättävältä taholta), tiedusteli minulta toissapäivänä, olenko jo raskaana. Vuodatin sitten mietintäni aiheesta, joka kutakuinkin meni niin, että olen kyllä kovasti uneksinut siitä, mutta en tiedä, onko minulla kuitenkaan lopulta aikaa, jos haluan tehdä kaikenlaista muuta. Kaiken lisäksi en ihan hirveästi arvosta naisia, jotka tekevät lapsia useille eri miehille (en toki sanonut sitä hänelle), koska millaisen mielikuvan saamme sellaisesta ihmisestä. Siitäkin huolimatta lapset ovat parasta maailmassa ja onko sillä oikeasti lopulta mitään väliä, millaista mielikuvaa ympäristöömme meistä annamme. Koska olen erossani menettänyt ikään kuin puolet lapsistani (tai lasteni ajasta) loppuelämäkseni, itsekäs ajatus minussa haluaisi lapsen, jotta minulla olisi edes yksi biologinen sukulainen tässä maailmassa, joka viettäisi minun kanssani kaiken jakamattoman aikansa. Siitäkin huolimatta lapset ovat vain lainassa meillä. Ei kannata siis kiintyä edes syntymättömiin lapsiinsa, koska jossain kohdassa ne kuitenkin poistuvat näyttämöltä jättäen äitinsä pitämään hampaatonta monologia sielunsa syvimmistä haavoista. Yksin on oma ahkionsa vedettävä, yksin omat suonsa ylitettävä.

Rakkaus on valtava. Siihen liittyy paljon hyväksymistä ja ymmärtämystä. Siihen liittyy tunne siitä, että saa kellua muttei huku.

Meillä on takanamme puoli vuotta, edessä jotain ihmeellistä. En jaksa pelätä enempää.

Minä olen alkanut vanhenemiseni myötä muuttua hyväksyvämmäksi itseäni kohtaan. Ehkä viisikymppisenä olen saavuttanut henkisen balanssin. Ehkä joskus vielä tiedän, kuka olen ja mikä on minun tehtäväni tässä maailmankaikkeudessa.

Onneksi se ei ole tämän yön asia.
Onneksi tulet taas huomenna.
Onneksi rakkaus silittää lempeästi uneen ja lupaa herätä kanssani aamulla.

Onneksi minulla on vahva sielu ja
ymmärrys
elämän
otteesta.

Onneksi minulla on sinut.